...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Care luni au avut cel mai bun preț al porumbului în ultimii 3 ani?

2019-09-27

Merită sau nu să stocăm cerealele?

Această întrebare apare adesea în perioada recoltării (și nu numai).

O să trec direct la subiect și vă prezentăm aici un grafic, interesant, zicem noi, cu media prețului per lună, în ultimii 3 ani, pentru porumb vândul în portul Constanța (CPT).


Cred că graficul vorbește de la sine. El ne arată că în ultimii 3 ani, statistic, cel mai bun preț CPT Constanța pentru porumb l-am avut în lunile Martie, Aprilie, Mai și Iunie. În funcție de costurile de stocare ale fiecăruia, se poate calcula daca ele au fost și cele mai profitabile luni. În mod așteptat aș zice, la polul opus, cele mai mici prețuri le-am avut în Septembrie și Octombrie, deci în perioada de recoltare.

Ce este important de reținut este că aceasta e o statistică medie, prețurile dintr-un sezon anume pot să iasă destul de mult din acest tipar (în funcție de evoluția stocurilor și alți factori).

Mai mult chiar, dacă comparăm această statistică cu una efectuată pe prețurile bursiere (MATIF Paris), observăm și asemănări dar și deosebiri. Despre această comparație vom discuta mai pe larg într-un viitor raport.

Ar fi interesantă o astfel de statistică pe și mai mulți ani în urmă, însă am vrut să ne bazăm aici strict pe informațiile culese de la traderii colaboratori și deocamdată atât avem disponibil.


Toate cele bune!

PS: Pentru cei care doresc mai multe detalii despre modul de realizare al acestei statistici, procesul a fost: Pasul 1: calcularea prețului mediu per lună pentru fiecare an în parte (prin stabilirea valorii medii a cotațiilor zilnice disponibile din acea lună). Pasul 2: Calcularea prețului mediu per lună, general, din prețurile lunare din cei 3 ani.