...
AgroGo

AgroGo Team

Curba futures (curba preturilor in viitor) [Newsletter 20 Mar 2017]

2017-03-20

Toți ne dorim să aflăm în ce direcție va merge piața. Chiar dacă știm că e aproape imposibil de prezis acest lucru, pe lângă experiența și intuiția fiecăruia, sunt diferite informații care ne pot da indicii despre direcția pieței.
Prețurile futures (contracte cu livrare în viitor), despre care am mai vorbit, ne pot da semnale în această privință. Pentru a putea interpreta rapid aceste prețuri, am adăugat în versiunea AgroGo Profesional un grafic denumit Curba Futures. Prin acest modul puteți vedea dintr-o privire cum se tranzacționează în prezent contractele cu livrare în viitor în sezonul actual și următor. Ca să vorbim cât mai aplicat, să aruncăm o privire asupra curbei pentru Porumb la bursa MATIF:

Data de pe axa orizontală a graficului reprezinta perioada de livrare, iar prețurile sunt pentru tranzacțiile încheiate Vineri, 17 Mar 2017 (am lăsat și prețurile în forma tabelară, pentru o precizie mai mare).
Se poate observa că prețurile futures sunt în ușoară creștere, cu o mică scădere pe Noiembrie 2017 (fiind perioada de recoltare). 
Vă invit însă să aruncați privirea și asupra curbei pentru Rapița tranzacționată la MATIF, care arată cam pe dos, sezonul următor (2017/2018) tranzacționându-se la prețuri depărtate de actualul.
Aceste curbe se actualizează zi de zi și credem că merită urmărite periodic.

O săptămână rodnică!