...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Evoluția prețurilor cerealelor în timp de pandemie...

2020-03-27

Deși aveam pregătită o analiză pentru oleaginoase, amân publicarea ei pentru că nu pot să ocolesc subiectul care e pe buzele tuturor în această perioadă. Toate discuțiile fac acum referire la pandemia de Coronavirus...

În această perioadă am urmărit îndeaprape prețurile bursiere pentru cereale și oleaginoase. A fost într-adevăr agitație destul de mare și pe bursele de mărfuri. Am avut zile în care rapița a scăzut cu 16EUR/t, iar apoi zile la rând în care a crescut cu 9 EUR/t.

Și mai interesantă este revenirea prețului la grâul de panificație pe bursa MATIF Paris, din ultima perioadă. Practic, în decurs de câteva zile, prețul a revenit de la minimul pe ultimele luni, la un vârf. Vezi graficul de mai jos:
 

Cel mai probabil, această creștere rapidă se datorează faptului că a crescut mult cererea de produse făinoase și s-a complicat lanțul logistic, dat fiind contextul actual al pandemiei. De asemenea, producători cheie din zona grâului și făinoaselor, precum Rusia sau Kazakhstan, au decis să sisteze exporturile de făină sau produse procesate din grâu, timp de câteva săptămâni pentru a-și asigura stocurile interne în această perioadă dificilă.


În rest, evoluția recentă, la majoritatea prețurilor cerealelor pe burse, a fost una de creștere. Rămâne de văzut ce va urma.