...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Un vârf record la prețul MATIF pentru Porumb, cultura veche.

2021-08-05

Zilele acestea, când toți ochii sunt ațintiți asupra prețurilor la grâu, orz sau rapiță, un lucru foarte interesant s-a întmplat cu prețul pentru porumb la bursa MATIF din Paris.

Mai exact, prețul pentru cultura veche la porumb a atins un vârf istoric ieri, ajungând la valoarea de 320EUR/tonă! Prețul e la o diferență de 110 EUR/t față de prețul pentru cultura nouă.

Trebuie menționat însă și contextul: ieri a fost ultima zi de tranzacționare a contractului de porumb din cultura veche (cu livrare în luna August). Deducem de aici 2 posibile variante:

1. Fiind ultima zi de tranzacționare. anumite poziții bursiere au trebuit închise, iar prețul reflectă doar chestiuni ce țin de reglări și închideri de contracte specifice bursei. Dacă e așa, acest vârf nu e foarte relevant pentru piața fizică.

2. Sau, există o cerere foarte mare de porumb din cultura veche. Dacă e așa, cei care mai au încă porumb în stoc, ar trebui să fie foarte atenți la prețuri zilele acestea.

Merită menționat faptul că bursa MATIF nu ne va mai putea spune multe despre prețul pentru cultura veche, pentru că, începând de azi, primul contract activ la MATIF pentru porumb este cu livrare în luna Noiembrie 2021, deci pentru noua cultură. 

Deși e destul de probabil ca acest vârf să aibe prima cauză menționată mai sus, e util totuși să ne uităm și la alte surse de preț pentru cultura veche a porumbului, pentru a vedea ce se întâmplă în această perioadă.

Toate cele bune!