...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

De ce merită să urmărim și volumul tranzacțiilor la prețurile futures - exemplificare pe preț grâu 2024

2024-03-08

De regulă, când urmărim cotațiile futures de la burse pentru diverse culturi, ne uităm la una sau 2 variabile: prețul curent și eventual evoluția (+/-).
Și e normal ca focusul să fie pe preț, fiind cea mai importantă informație de la bursă legată de valoarea curentă atribuită respectivului produs.

Chiar și noi, în AgroGo, în pagina principală, afișăm doar prețul curent și evoluția (+/-) prețului față de startul sesiunii pentru prima lună futures listată pentru tranzacționare, pentru a avea o imagine cât mai rapidă legată de evoluție.

Dar sunt perioade în care merită să ne uităm și la alte variabile. De exemplu, în cazul grâului, următoarea lună de livrare listată la MATIF (Euronext) este Martie. Cum deja am intrat în această lună și ne apropiem de perioada în care contractul cu livrare în Martie va ajunge la maturitate și va expira, jucătorii de pe bursă se uită deja și la următoarele luni. 

Pentru a ne da seama pe care luni de livrare este cea mai mare activitate, merită să urmărim și VOLUMUL tranzacțiilor, indicator care ne spune câte contracte au fost tranzacționate pentru respectiva lună de livrare în sesiunea curentă.

În AgroGo, acest indicator poate fi văzut în pagina de Burse live, iar pentru Grâu, în sesiunea de ieri de la MATIF cifrele arată precum în tabelul de mai jos:


Din tabel, dacă ne uităm și la volum, vedem că activitatea de ieri pentru contractul cu livrare în Martie (volum 365) a fost deja semnificativ mai mică decât activitatea pentru contractul din Mai (volum 52086).

Una din concluziile pe care le putem  trage imediat din acestă informație este că în sesiunea de ieri, prețul pentru luna Mai este deja mai relevant decât prețul pentru luna Martie; practic, ieri activitatea de tranzacționare s-a mutat pe Mai și Septembrie.

În afară de această concluzie, mai pot fi extrase și alte informații, cum ar fi interesul destul de mare deja pentru contractele de după recoltare (Septembrie).

Vă recomandăm și vouă să urmăriți indicatorul volum; veți vedea că e util să vezi unde e cea mai mare activitate de tranzacționare.